Cu siguranta, cu totii suntem de acord ca dintii nostri sunt foarte utili si joaca un rol imens in viata noastra de zi cu zi. De obicei, prima caracteristica pe care o observa cineva la o persoana este zambetul ei, astfel ca o persoana care are dinti sanatosi, cu siguranta, va oferi o prima impresie mai buna. Dintii sanatosi nu numai ca ne ofera un aspect fizic mai placut, dar ei ne permit, de asemenea, sa mancam corect, sa taiem si sa sfasiem mancarea in mod corespunzator, pentru a putea sa o inghitim.

Un lucru pe care nu-l stiu multe persoane este faptul ca oamenii au patru tipuri diferite de dinti, cu patru functii separate: un tip de dinti are functia de a musca, altul are de rupere, altul are de concasare si cel de-al patrulea tip are functia de pisare. Nu exista niciun dubui ca dintii joaca un rol esential in digestia hranei noastre. Citeste mai departe pentru a afla mai multe informatii mai putin stiute despre dinti.

15 Informatii interesante despre dinti:

 1. Un copil isi pierde primul dinte in jurul varstei de 7 ani. Daca, insa, se intampla sa iti pierzi un dinte matur la o varsta inaintata, ar trebui sa il pui rapid intr-o cana cu apa sau cu lapte si sa te duci cu el rapid la dentist. S-ar putea sa existe, totusi, o sansa de a salva dintele respectiv si de a-l reintroduce.
 2. Smaltul dintelui uman este cel mai dur element din intregul dinte. Smaltul este, de asemenea, cunoscut ca si “coroana dentara”.
 3. Un mamifer are doua tipuri de dinti: dintii primari si dintii permanenti.
 4. Dintii unui om incep sa se formeze inainte ca acesta sa se nasca.
 5. Perii periutelor de dinti au fost initial facute din par de vaca.
 6. Dintii primari sunt, de asemenea, numiti dinti de lapte.
 7. Un rechin are in jur de 40 de seturi de dinti pe intreaga perioada a vietii lor, un tantar are aproximativ 47 de dinti, iar un melc are circa 25 de dinti… pe limba lor.
 8. Un copil are 20 de dinti care incep sa creasca la varsta de aproximativ 6 luni.
 9. Un om adult are 32 de dinti permanenti. Acest numar include cei 4 molari de minte. Cu toate acestea, in cazul a 35 % din oameni, nu se dezvolta toti molarii de minte. De asemenea, pentru multi oameni, molarii de minte pot afecta sanatatea lor si, de asemenea, pot provoca probleme celorlalti dinti. Acesta este motivul pentru care majoritatea oamenilor aleg sa isi elimine molarii de minte la un moment dat in viata.
 10. Oamenii au doar doua seturi de dinti in timpul vietii lor. Primul set este cunoscut sub numele de “dinti primari” si incepe sa se piarda incepand cu varsta de 7 ani. Cel de-al doilea set de dinti ar trebui sa fie complet inainte de varsta adolescentei tarzii.
 11. Dintii din fata se numesc incisivi, iar un om are 8 astfel de dinti.
 12. Un om adult are 4 canini, iar acesti dinti sunt folositi pentru ruperea hranei.
 13. Omul isi foloseste molarii pentru a pisa hrana, inainte de a o inghiti.
 14. Dintii sunt tinuti in viata de sangele si nervii lor, care ar trebui sa dureze toata viata. Acest lucru se intampla, insa, doar daca avem grija in mod corespunzator de dintii nostri. Din pacate, mai mult de 40% din persoanele de peste 65 de ani nu mai au toti dintii naturali. De asemenea, cariile dentare reprezinta una dintre cele mai des intalnite boli ale unui om.
 15. Dintii sunt fixati in oasele maxilarelor, fiecare avand vase de sange si nervi. Doua treimi din lungimea dintelui sunt acoperite de gingie.

 

Post Comment