Aspectul dintilor si un zambet frumos este ceea ce sare in ochi la primul contact vizual cu o persoana. De fiecare data cand vedem o dantura perfecta si alba de minunam in sinea noastra si il admiram pe posesorul acesteia. In unele cazuri o dantura alba si sanatoasa tine doar de partea genetica, persoana respectiva nefacand eforturi deosebite de a o intretine.
In cele mai multe cazuri factorii de stres asupra dintilor intervin in modificari ale coloristicii si dau un aspect inestetic sau ai crede ca persoana respectiva are o igiena dentara precara.

Sa luam pe rand factorii care produc modificari in cromatica dintilor.

  • Cafeaua, tigarile si bauturile colorate si acidulate – duc in timp la ingalbenirea dintilor prin actiunea asupra smaltului.Deasemenea toti factorii de mai sus duc la creearea tartrului, la sensibilizarea dintilor,si la o respiratie neplacuta.
  • Excesul de fluor prezent atat in apa pe care o bem cat si in pasta de dinti contribuie la modificari ale cromaticii danturii. De aceea medicii dentisti recomanda folosirea unei cantitati mici de pasta de dinti la efectuarea igienei bucale.
  • Unele medicamente au efect secundar modificari ale aspectului dintilor. Dintre acestea amintim tetraciclina, amoxicilina dar si fierul administrat pe cale bucala sau intravenos.
  • Cauzele interne – devitalizarea unui dinte poate duce in timp la modificarea culorii acestuia, modificare care survine de la interior spre exterior si nu ca o modificare a culorii smaltului
  •  Cauze mecanice cum ar fi traumatisme survenite in urma unor accidente produc schimbari in culoarea danturii
  •  Conditiile de mediu in care traim sau muncim afecteaza in timp dantura si implicit duce la modificari ale smaltului si ale aspectului dentitiei
Medicii stomatologi, recomanda albirea dentara o data pe an odata dintr-un considerent estetic dar si pentru eliminarea posibilor cauze ale aparitiei cariei dentare deci si in scop profilactic
Tehnicile de albire au evoluat foarte mult in ultimele doua decenii astfel ca daca acum 10-15 ani se foloseau pulberi si paste care prin polishare duceau la o crestere a gradului de alb al smaltului cu cateva procente, in prezent evolutia a dus la aparitia laserului dentar care actioneaza asupra unui gel de albire, activandul si producand albirea cu 8 pana la 15 nuante intr-un interval de 30 minute.
Avantajul albirii cu laser este acela ca riscul afectarii dentare este minim sau chiar inexistent. Mai mult efectele albirii cu laser pot dura pana la 3 ani, fiind intretinuta de o pasta de dinti speciala si o trusa de intretinere, dar depinde si de modul in care se executa igiena dentara.
In afara de tehnica albirii cu laser care reprezinta varful tehnologiei in domeniu, medicii dentisti apeleaza la metoda clasica de acum si anume albirea cu gel in gutiere. Desi este o tehnica mai veche, ea da roade in ceea ce priveste atingerea unei nuante de alb dorite, dar implica niste riscuri legate de sensibilizarea dintilor. Tehnica consta in amprentarea ambelor arcade dupa care se vor crea 2 gutiere dintr-o rasina transparenta. Aceste gutiere in care se va aplica gelul de albire se vor aplica arcadelor prin contact direct va produce albirea dintilor. Concentratia substantei active din gel are 2 valori in general: una de 15% si este folosita in asa numita albire acasa, prin care pacientului i se dau cele 2 gutiere si tubul de gel, urmand ca, dupa un instructaj in cabinet, sa foloseasca tehnica in fiecare seara inainte de culcare timp de 7 zile. In aceste cazuri pacientul este tentat sa puna in gutiera mai mult gel decat necesar, facand astfel odata cu aplicare gutierei ca excesul de gel sa iasa si sa intre in contact cu gingia producand sensibilizarea acesteia.A doua concentratie a gelului de albire este de 30% peroxid de carbamida si se foloseste doar de catre medicii dentisti in cabinet. Datorita concentratiei mai mari a substantei active, astfel de albiri dau rezultatele dorite dupa maxim 3 sendinte.
Un avantaj al acestei tehnici cu gutiere este faptul ca gutierele se pot pastra si pentru albiri ulterioare iar dozajul si timpul de expunere se diminueaza la fiecare repetare a albirii
O metoda destul de noua dar care foloseste un principiu clasic de albire este ProfiJet sau AirFlow. Aceasta consta in pulverizarea cu presiune a unui fascicol format de o pulbere extrafina de bicarbonat de sodiu si apa. Bicarbonatul de sodiu, pe langa efectul de albire produs, contribuie si la echilibrarea PH-ului bucal, si curatirea riguroasa a spatiilor interdentare. Aceasta tehnica combinata inainte cu un detartraj si un periaj dentar duce la un efect vizibil de albire si la o igienizare completa si toatala a cavitatii bucale.
Daca ar fi sa recomandam, aceasta tehnica ar fi prima optiune a celor care isi doresc dinti mai albi dupa care, in functie de buget, sa aleaga albirea in gutiera(acasa sau in cabinet) sau albirea cu laserul dentar.
Va dorim un zambet alb si sanatos!

Post Comment