Caria dentara apare in primul in urma unei igiene bucale defectuoase sau inexistente, dar si datorita altor factori externi cum ar fi consumul de bauturi carbogazoase, dulciuri, fumat.
Toti acesti factori influenteaza in mod negativ ph-ul bucal, determinand o crestere in exces a aciditatii, fapt ce determina in timp atacarea smaltului dintelui. In cele din urma, se formeaza mici cavitati care permit retinerea resturilor alimentare si mai departe duc la formarea bacteriilor de fermentatie, alterand dentina.
Odata ajuns la dentina procesul de degradare a dentinei se accelereaza ajungand la terminatiile nervoase dentinare si producand durerile.
Astfel ca, consultul stomatologic nu are menirea de a trata doar cariile formate , ci si depistarea celor in formare. O analiza atenta a smaltului, poate releva pete albe, sau inchise la culoare datorita demineralizarii smaltului in urma actiunii acide, astfel ca, odata depistate aceste pete(marmoratii) si tratate la timp, se poate vorbi de o prevenire iminenta a cariei dentare.
In alte cazuri in care consultul stomatologic nu a fost efectuat periodic iar smaltul s-a degradat, apar simptomele specifice dintre care se pot enumera: senzatie de agatare la nivelul limbii, gust neplacut, sensibilitate la masticatie, si la presiuni de orice tip(apasare, percutie), sensibilitate la rece sau la cald si in final durerea continua.
In forme agravate, caria netratata poate duce la febrilitate, inflamarea amigdalelor, ganglionilor, si in general toate tesuturile apropiate cavitatii bucale.
De aceea recomandam consulturile stomatologice o data la 6 luni pentru prevenirea tuturor acestor reactii ale cariei bucale!

Post Comment