Coroanele dentare pe intelesul tuturorimages (3)

 

Coroana dentara este modalitatea prin care un dinte care a suferit diverse afectiuni(deteriorare, pigmentare excesiva, abraziune) este restaurat si aducandu-l la forma, dimensiunea si culoarea dintelui original. Factorii chimici sau mecanici externi pot produce deteriorari ale danturii noastre, de multe ori la nivelul in care necesitatea apelarii la coroana dentara este inevitabila. De multe ori, din dintele detariorat mai ramane un perete sau doar radacina peste care, inaintea montarii coroanei dentare, se impune consolidare prin pivoti metalici, de fibra de sticla sau mai nou din zirconiu. Acest lucru este imperios necear o data pentru a consolida dintele agresat, iar pe alta parte de a constitui baza pentru viitoarea coroana dentara. In situatia in care nu se impune consolidarea prin pivot si se va folosit dintele natural ca suport pentru coroana, acesta se va trata daca este cazul, si se va prepara prin pilire pentru a crea spatiu suficient in insertiei dispozitivului coronar.

Realizare unei coroane dentare se face in 3 pasi:

1. Pregatirea bontului coronar fie din dintele natural daca acest lucru este realizabil si implica devitalizarea lui(extirparea nervului), slefuirea lui atat pe inaltime cat si de jur imprejur pentru a crea adaptarea perfecta a viitoarei coroane. In cazul in care dintele prezinta un grad de distructie avansat, asa cum spuneam mai sus se face consolidare si refacerea bontului prin utilizarea dispozitivelor coronaro-radiculare(metal, argint, sau zirconiu) realizate in laboratorul de tehnica dentara sau a pivotilor(metal, sticla) direct in cabinet

2. Amprentarea bonturilor pregatite, se face cu pasta de amprentat care reproduce fidel forma acestora si reprezinta un ghidaj pentru laborator pentru realizarea dimenunilor coroanei solicitate

3. Adaptarea coroane venite de la laborator pe bontul protetic, si cimentarea acesteia.

In practica stomatologica exista mai multe tipuri de coroane clasificate dupa materialul din care sunt realizate si suportul lor:

1. Coroanele metalicedownload

Din punct de vedere functional sunt rezistente deoarece sunt folosite aliaje pe baza de crom care le confera o duritate si o durabilitate crescuta in timp. Din punct de vedere estetic, ele nu se integreaza cromatic cu restul danturii, si sunt foarte vizibile. Desi reprezinta varianta cea mai ieftina din gama coroanelor dentare, acest gen de restaurare nu este ata de solicitat in ultima vreme tocmai datorita factorului estetic.

2. Coroanele de acrilat

Sunt realizate in laboratorul de tehnica dentara si pot fi coroane de acrilat simple (cape) sau coroane metalo acrilice. Acrilatul este un polimer care poate fi modelat dupa forma dintelui si se intareste la cald. Coroanele metalo acrilice presupun inainte realizare bazei din metal, adica coroana despre care am vorbit inainte, dupa care se aplica un strat de acrilat si I se da culoarea dorita prin pigmentare. Acest gen de lucrari protetice incep sa devina din ce in ce mai putin folosite de medicii stomatologi si implicit de laboratoare deoarece in afara faptului ca realizarea lor este destul de laborioasa, si insuficient remunerata, acrilatul in timp, se ingalbeneste, se toceste si de multe ori nu este biocompatibil si produce iritarea mucoasei gingivale.

3. Coroanele de compozit

La fel realizate ca si cape sau pe suport metalic, au fost in mare voga muti ani dupa revolutia din 1989, ele fiind prima tehnologie noua patrunsa la noi in tara in ceea ce priveste reastaurarea dentara. Dezvantajul lor consta in faptul ca, avand un coeficient de contractie diferit de al materialelor cu care intra in contact, acest lucru il face sa adere mai greu pe metalul suport, astfel ca, in special la pacientii care prezinta bruxism(scrasnitul dintilor) se produc luxatii ale suprafetelor de compozit care se desprind de pe suportul metalic. Compozitul – in mod gresit era asimilat de multa lume si chiar si de unii medici, portelanului sau semiportelan. Compozitul este o rasina fotopolimerizabila pe cand portelanul necesita ardere in cuptor la temperaturi foarte inalte

4. Coroanele de ceramice.images

Cand vorbim despre coroanele ceramice lucrurile se schimba radical deoarece ceramica se monteaza pe suport de metal sau de zirconiu. Ambele suporturi sunt dure si rezista in timp, cu singura mentiune ca cele pe suport de zirconiu au un aspect estetic mult mai apropiat de al dintilor naturali prin faptul ca ceramica zirconiu transpare si da acea nuanta de naturalete dintelui restaurat. In cabinetul stomatologic Dentosmile coroanele ceramice pe zirconiu le veti gasi la un pret apropiat de cel al coroanelor metalo-ceramice deoarece noi recomandam realizarea acestei lucrari protetice.
Similar celorlate tipuri, coroanele de ceramica pot fi si fara suport metalic sau zirconiu, dar realizarea lor presupune cu totul alta tehnologie de realizare in laborator, si sunt denumite coroane din ceramica presata.
Dintre toate tipurile enumerate mai sus aceastea din urma reprezinta varful de lance in tehnica restaurarii dentare, deoarece durabilitatea, biocompatibilitatea si estetica sunt ridicate la rang de arta.

5. Coroane full zirconiuzirconiaCrown

In ultima vreme, au inceput sa se practice si coroane de zirconiu fara acoperire de ceramica, si care in urma slefuirii computerizate, se acopera cu un strat de pigment asemanator culorii dintelui inlocuit. Ceea ce trebuie mentionat este ca zirconiu, atat ca baza pentru ceramic cat si ca element independent, este prelucrat computerizat, el avand o duritate apropiata de cea a diamantului si prezentandu-se sub forma de bloc compact. Deci cand se vorbeste de coroana ceramica pe zirconiu sau pur si simplu de zirconiu, trebuie sa aveti in vedere ca obtinerea lor se face doar computerizat prin tehnica Cad Cam.
Precizam acest lucru pentru ca multe oferte pe piata definesc folosesc termenul “procesat computerizat” referindu-se la coroanele ce contin zirconiu, iar multa lume considera ca este o calitate in plus a respectivei coroane. Total eronat.

Dintre toate lucrarile protetice realizate, cabinetul stomatologic Dentosmile, din sectorul 6, recomanda realizarea coroanelor de tipul metalo- ceramic, ceramic- zirconiu si ceramica presata deorece sunt cele care se apropie cel mai mult de aspectul natural al dintelui si prezinta o rezistenta in timp ridicata.
Programati-va online o consultatie gratuita pentru a va cunoastea statusul dentar si a intra in posesia unui plan de tratament elaborate pentru sanatatea danturii si zambetului dumneavoastra.

Echipa Dentosmile

Post Comment