Cariile dentare se produc in urma acumularii de placa pe suprafata dintiilor. Aceasta placa se combina cu zaharul consumat, creand un mediu favorabil dezvoltarii bacteriilor. Bacteriile respective produc un acid care ataca smaltul dintiilor, cauzand astfel cariile dentare.

Cariile dentare sunt printre cele mai raspandite afectiuni in randul oamenilor din Romania. Desi aceste neplaceri sunt destul de frecvente, ele pot fi prevenite prin respectarea anumitor reguli.

Cauzele cariilor dentare

Cariile dentare sunt cauzate, de obicei, de dietele alimentare nesanatoase si igiena orala precara. Alimentele cu zahar, cum ar fi bomboanele, ciocolata, produsele de patiserie, alimentele uleioase cu adaos de zahar, alimentele prelucrate, colorantii, aromele artificiale, precum si conservantii chimici din indulcitori au o contributie majora la aparitia cariilor dentare. Potrivit diverselor studii de cercetare, copiii si adultii care consuma in mod regulat elemente lipicioase cu mult zahar sunt cei mai predispusi la dezvoltarea cariilor dentare progresive.

Cariile dentare la copii pot fi un rezultat direct al aplicarii scazute de fluorizare. Fluorizarea este un tratament care suplimenteaza cantitatea de fluor a dintilor, fiind extrem de importanta in prevenirea aparitiei cariilor dentare. Aceasta se adauga in apa, pasta de dinti, apa de gura sau in alte tipuri de produse pentru ingrijire dentara si are rolul de a forma un strat protector in jurul dintelui, astfel incat placa bacteriana sa nu se mai formeze.

Daca placa se aduna, pot urma cariile. In cazul in care cariile se dezvolta, degradarea dintelui progreseaza si, daca nu se trateaza in mod corespunzator la un cabinet stomatologic, cariile pot distruge complet dintele.

Cum se pot preveni cariile dentare

folosirea atei dentareCariile dentare pot fi prevenite prin respectarea unei igiene orale si prin urmarea unor simple reguli.

Igiena orala corecta

O igiena orala corecta presupune spalarea pe dinti de doua ori pe zi – dimineata si seara. Aceasta ajuta la prevenirea cariilor dentare si a diverselor probleme gingivale, luptand, totodata, impotriva respiratiei urat mirositoare.

Asigura-te ca iti schimbi periuta de dinti o data la trei luni si aplica tehnica periajului pe care ti-o recomanda medicul tau dentist. Felul in care te speli pe dinti poate face o mare diferenta!

De asemenea, incearca sa folosesti o pasta de dinti care contine fluor.

Foloseste ata dentara in mod regulat!

Ata dentara este, de asemenea, un element care nu are voie sa lipseasca din igiena orala corecta. Acest mic instrument elimina resturile de alimentare si bacteriile prinse intre dinti, loc in care periuta de dinti nu are o eficienta foarte buna.

Folosirea atei dentare previne atat aparitia cariilor dentare, cat si a problemelor gingivale.

Evita consumul de bauturi cu zahar!

Cariile dentare pot fi prevenite prin respectarea unei diete nutritive adecvate. Multe persoane care au carii sunt adesea cunoscute pentru faptul ca obisnuiesc sa consume dulciuri si bauturi cu adaos mare de zahar, acestea fiind elemente care incurajeaza formarea de acid in gura si, implicit, a bacteriilor dentare care afecteaza dintii. Pe de alta parte, dieta alimentara buna, care este bogata in fibre, ajuta la curatarea dintilor.

Fa-ti controlul stomatologic de doua ori pe an!

Multe carii dentare nu pot fi detectate decat cu ajutorul unui medic dentist. De aceea, controalele dentare regulate, efectuate o data la 6 luni, pot asigura o dantura sanatoasa, fara carii sau probleme gingivale. De pilda, unele carii pot fi identificate doar printr-un control cu raze X.

De asemenea, detartrajul si periajul profesional sunt de mare folos in mentinerea sanatatii dintilor, eliminand cu succes bacteriile si placa dentara pe care nu le putem indeparta prin simplul periaj.

Post Comment