Chiar si dupa ce ati incercat cele mai bune eforturi pentru a preveni deteriorarea dintilor, uneori dentistul gaseste o carie mica sau doua. Poate ca este tentant sa renuntati la tratamentul cariilor dentare atunci cand nu simtiti nici o durere, dar amanarea vine cu un pret: cariile dentare nu se repara si ceea ce incepe ca o problema minora poate deveni rapid grava, schimband tratamentul dramatic.
Inceputul degradarii dintilor

Caria dentara este de fapt o boala foarte mascata, care incepe in mod obisnuit inainte ca un pacient sa sesizeze. Forme solide de placa bacteriana pe dinti si utilizarea zaharurilor in alimentatie creaza acizi. Acestia dizolva incet smaltul dur care acopera dintii. Lasat netratat, caria isi va face drum prin toate straturile dintelui tau.

Semnele si severitatea deteriorarii dintilor

Nu veti observa durerea si sensibilitatea pana cand deteriorarea nu trece prin smalt in stratul de dentina. Dentina este alcatuita din mici terminatii nervoase care devin iritate si provoaca sensibilitate atunci cand sunt expuse la alimente calde, reci, dulci, lipicioase si acre. De asemenea, puteti simti disconfort atunci cand muscati si constatati frecvent ca mancarea ramane prinsa intre dinti.

Deteriorarea se raspandeste rapid prin dentina, deoarece este mult mai moale decat smaltul. Degradarea radacinilor se raspandeste rapid, deoarece cimentul care acopera radacina nu este la fel de dur si gros ca smaltul. Fiti avertizat ca, pe masura ce cariile dentare continua, durerea dumneavoastra poate fi mai frecventa si mai intensa.

Este important sa va amintiti ca infectia se dezvolta atunci cand deteriorarea si bacteriile ajung in portiunea de celuloza, care contine nervii si vasele de sange. Durerea de la un dinte cu abces este persistenta, serioasa si probabil va va tine pe timp de noapte. Alte simptome includ febra, umflare a fetei si un gust prost in gura. Este posibil sa observati puroi. Consecintele pot fi grave daca infectia se raspandeste in maxilarul sau in corpul dvs.

Tratamentul cariilor dentare

Daca medicul dentist detecteaza o mica zona de eroziune pe smalt inainte de a ajunge la dentin, poate sugera o abordare care sa ajute la repararea locului. Acest proces ar putea include folosirea de apa de gura, paste de dinti sau materiale de umplutura care contin fluor, calciu si fosfati.

Cand deteriorarea ajunge la dentina, nu exista cale de intoarcere. O cavitate mica poate fi reparata fie cu o umplutura de amalgam (compusa din argint si alte metale), fie cu un material rasina. Daca dintele si-a pierdut mult structura, cu toate acestea, medicul dentist ar putea avea nevoie sa faca o coroana. Coroanele intaresc si restabilesc forma si functia dintilor dvs., dar costa mai mult decat o umplere simpla.

Un dinte abcesat este scenariul cel mai defectuos, iar optiunile de tratament sunt slabe: fie puteti opta pentru un tratament pe canal, fie pentru o extractie, desi medicii dentisti vor efectua de obicei doar extractii atunci cand nu exista alte mijloace de salvare a dintilor. Dupa tratamentul canalului, dintii pot deveni mai fragili si se pot rupe usor. Daca ati pierdut o multime de structura dentara din cauza deteriorarii, medicul dentist va poate recomanda, de asemenea, o coroana pentru dintele dumneavoastra.

Vi se pare cunoscut? Cu cat mai mult timp evitati tratamentul stomatologic, cu atat va deveni  mai scump si cu atat mai multa durere va trebui sa indurati. Morala acestei povestiri este de a merge la dentist la primul semn de necaz, fara sa asteptati. Mai bine, preveniti aparitia deteriorarii prin periaj si folosirea zilnica a atei dentare si vizitarea regulata a medicului dentist pentru o curatare si verificare mai amanuntita.

Dentosmile va invita sa actionati, programati-va primul consult gratuit pentru a preveni eventualele probleme dentare ce pot aparea.

Post Comment